Rôzne druhy kvasu sú neoddeliteľnou súčasťou ruskej ľudovej medicíny. Kvas obsahuje látky, ktoré aktivujú funkcie pečene, obličiek a čriev. Vyrábajú sa kvasením rôznych druhov potravín. V našej zemepisnej oblasti je typickým príkladom kyslá kapusta, obyčajný jogurt alebo kefír, čo je v podstate skvasené mlieko.
Liečba osteoporózy
Tento článok sa zameriava na červenú repu, ktorá je sama o sebe mimoriadne zdravou zeleninou. Jej čerstvá šťava sa používa napríklad pri liečbe leukémie. Ak sa však repa fermentuje, jej zdravotné účinky sa ešte znásobia.
Zdravotné výhody kvasu z červenej repy
Podľa viacerých lekárskych výskumov môže fermentovaná repa zabrániť vzniku zhubných nádorových ochorení, čistiť a regenerovať pečeň alebo odstraňovať jedovaté a odpadové látky z celého tela. Okrem toho zmierňuje zápchu a rieši mnohé ďalšie zdravotné problémy súvisiace s tráviacim traktom, črevami a trávením. Ruská ľudová medicína považuje kvas z červenej repy za najlepší prírodný liek proti arterioskleróze (kornateniu ciev) a tiež proti vysokému krvnému tlaku. Dokáže ho normalizovať na veľmi dlhú dobu aj po ukončení jeho užívania. Je mimoriadne vhodný aj na detoxikáciu a regeneráciu organizmu po agresívnej chemoterapii.
Príprava tohto kvásku je veľmi jednoduchá. Na jeho výrobu budete potrebovať len bežné, lacné a ľahko dostupné prísady.
Ingrediencie
- Veľký zavárací pohár alebo džbán s objemom 3 litre
- Veko s dierami alebo gázou na uzavretie
- 700 gramov červenej repy
- 2 polievkové lyžice múky alebo
- 2 kúsky staršieho žitného alebo tmavého chleba
- 200 gramov cukru (biely alebo hnedý, ale nie med, pretože ten spomaľuje kvasenie)
- 100 gramov hrozienok
Priprava
-
Vezmite čerstvo umytú červenú repu, olúpte ju, nakrájajte na malé kocky alebo tenké plátky a vložte ju do džbánu.
-
Pridajte hrozienka, múku a cukor.
-
Zalejte to prevarenou, ale už vychladenou vodou a všetko dobre premiešajte (niektorí ľudia ešte pridajú vodu z kysaného zelí alebo kombuchy, aby podporili kvasenie).
-
Uzavrite nádobu viečkom s dierami alebo gázou (aby kvas mohol dýchať) a nechajte ho stáť doma na teplom mieste 6 až 7 dní.
-
Každý deň obsah 2-krát premiešajte a prípadne odoberajte z povrchu penu, ak sa vytvorila.
-
Po týždni nálev sceďte cez čistú gázu a kvas z červenej repy máte hotový. Zvyšok môžete vyhodiť do koša.
Chuť kvasu bude jemne kyselá, slaná a zemitá. Pre telo je však extrémne zdravý a okrem toho má alkalizujúci účinok na krv, čo znamená, že ju robí zásaditejšou.
Použitie
Užívať 3 až 4 polievkové lyžice kvasu 3 krát denne pred jedlom. Kvas uchovávajte v chladničke. Po vypití celého objemu absolvujete prvú kúru prečistenia a regenerácie tela. Potom si dajte 3 mesiace prestávku a následne kúru zopakujte. Potom opäť 3 mesiace prestávka a kúru zopakujte tretíkrát. Po roku budú vaše pečeň, obličky, črevá a prakticky celé telo úplne prečistené a zregenerované.
Niekoľko ďalších informácií o kvasu z červenej repy:
Počas užívania kvasu je možné, že občas zažijete mierne tráviace ťažkosti. Tento jav je spôsobený čistením tela od toxínov, čo vedie k dočasným prejavom detoxikácie. Tento spôsob liečby často používajú ruskí lekári u svojich pacientov, pretože sa ukázal ako vynikajúci prostriedok nielen na detoxikáciu pečene, ale aj na celkové očistenie organizmu. Dokonca sa môže stať, že po určitom čase vylúčite močom malé obličkové kamene, o ktorých doteraz možno ani neviete.
Kontraindikacie
Kvas z červenej repy a fermentované potraviny všeobecne nie sú odporúčané ľuďom, ktorí majú vážne problémy s obličkami, tráviacimi ťažkosťami v akútnej fáze alebo dnou. V týchto prípadoch je vhodné konzumáciu konzultovať s lekárom. Tiež buďte opatrní, ak máte nízky krvný tlak, pretože by sa vám mohol ešte viac znížiť.