Viete, čo sa stane s vaším telom, ak skonzumujete tri vajcia denne? Nezáleží na tom, či sú uvarené natvrdo, natvrdo, namäkko alebo na mäkko. Získate pre svoje telo toľko výhod ako z akejkoľvek inej potraviny.
3 vajcia denne
Zlepšenie zraku, zníženie hmotnosti, silnejšie zuby a kosti. To je len začiatok zoznamu výhod, ktoré vám prinesie každodenná konzumácia vajec. Ak ich zaradíte do raňajok alebo obeda, získate imunitu a choroby vás začnú obchádzať.
Cholesterol
Častá diskusia o výhodách a rizikách konzumácie vajec sa točí najmä okolo cholesterolu. Jedno vajce však obsahuje len asi 180 mg lipidov, zatiaľ čo pečeň produkuje asi 1000 - 2000 mg cholesterolu denne. Vajcia skutočne môžu nahradiť škodlivý cholesterol zdravým. Netrápte sa cholesterolom, jedzte vajcia a budete zdraví.
Posilnenie kostí a zubov
Štruktúra vajec obsahuje vitamín D, ktorý je nevyhnutný na vstrebávanie vápnika a udržiavanie zdravých zubov a kostí. Vaječný žĺtok je jednou z mála potravín, ktoré sú prirodzeným a plnohodnotným zdrojom tohto vitamínu.
Energetická hodnota
Odborníci na výživu odporúčajú každodennú konzumáciu vajec a vedia prečo. Okrem toho, že vajcia sú jednou z hlavných zložiek potravín pri chudnutí, ich nesporným prínosom je ich energetická hodnota.
Živiny a aminokyseliny podporujú dôležité životné funkcie.
Výrazná dávka vajec je vhodná najmä pre ľudí v produktívnom veku alebo ľudí, ktorí trávia väčšinu dňa na nohách.
Skladovanie vitamínov a minerálov
Konzumácia vajec obohacuje ľudský organizmus o množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú v týchto produktoch mimoriadne koncentrované. Patria medzi ne vitamíny A, D, E, B3, B6, B12, ako aj minerály a stopové prvky jód, zinok, vápnik, horčík, železo, selén a fosfor.
Elegantná postava
Vajcia majú nízku kalorickú hodnotu. Vysokokvalitné bielkoviny získané z vajec umožňujú dlhší pocit sýtosti, a tak zabraňujú podvedomému prejedaniu.
Vynikajúce raňajky
Podľa výskumu American College of Nutrition a International Journal of Obesity môže konzumácia troch vajec denne znížiť množstvo jedla, ktoré ľudia denne skonzumujú, a pritom im nič nepridá.
Miešané vajcia na raňajky urýchľujú chudnutie a zároveň udržiavajú energiu v tele na optimálnej úrovni. Takéto raňajky sú nielen chutné, ale aj sýte.
Zdravé oči
Vaječné žĺtky obsahujú veľké množstvo luteínu a zeaxantínu, ktoré sú nevyhnutné na udržanie normálneho zraku, ale prispievajú aj k liečbe a prevencii sivého zákalu. Vajcia sú tiež bohaté na vitamín A, ktorého nedostatok spôsobuje farbosleposť.
Vaječné bielky
Vaječné bielky sú predovšetkým prirodzeným zdrojom bielkovín. Bielkoviny sa využívajú pri chudnutí, budovaní svalov a kontrole krvného tlaku. Pre zaujímavosť, jedno veľké vajce obsahuje až 6 gramov bielkovín.
Porcia troch vajec poskytne rovnakú hodnotu bielkovín ako mäso.
Srdce a tehotenstvo
Vajíčka sa odporúčajú aj tehotným ženám, pretože obsah kyseliny listovej prispieva k normálnemu zdravému vývoju plodu. Vajcia sa odporúčajú aj ľuďom, ktorí majú problémy so srdcom. Najnovšie štúdie dokazujú, že vajcia vo veľkej miere pomáhajú zbaviť sa kardiovaskulárnych ochorení. Nemyslíte si, že sa oplatí jesť tri vajcia denne?