Hotová superpotravina sú orechy. Sú plné dokonalých živín a vitamínov - A, B1, B2, B12, B15, C, K, E, ale okrem toho obsahujú látky ako karotén, fosfor, draslík, vápnik, železo a zinok. Výnimočná zmes týchto a iných látok v orechoch ich robí mimoriadne životaschopnými. Dokonca aj Harvardská štúdia tvrdí, že stačí, ak si dáte niekoľko orechov týždenne a budete žiť lepšie.
Vlašské orechy
Ak máte to šťastie, že ste si nazbierali orechy vo veľkom a chcete ich uchovať čerstvé a plné živín po dlhú dobu, máme pre vás návod, ako to urobiť.
Varené suché orechy
Nemusíte sa báť, že orechy stuchnú alebo splesnejú.
Budete potrebovať
- Poháre na konzervovanie
- Vylúpané orechy
Proces
Oriešky vložte do nádoby na konzervovanie. Naplnenú nádobu vložte do rúry a zapnite ju na 70 stupňov. Nechajte piecť 10 minút, v tomto momente nasaďte na poháre viečka a vložte ich na 10 minút do sporáka. Po uplynutí tohto času vyberte poháre z rúry a pevne ich uzavrite.
Rovnaký výsledok môžete dosiahnuť aj v mikrovlnnej rúre, do ktorej vložíte už uzavreté poháre na 2,5 minúty. Potom poháre vyberte a otočte viečkami nadol.
Mrazenie orechov
Mrazené orechy vydržia pol roka bez toho, aby stratili svoju chuť. Orechy uložte do plastovej škatuľky s vekom a vložte do mrazničky.
Podobne vydržia orechy aj v chladničke, ale len približne 1 mesiac.
Orechy v mede
Zaujímavým spôsobom je vmiešanie orechov do medu.
Stačí ich vložiť do nádoby a zmiešať s medom v pomere 1 : 1. Orechy používané každý deň môžu podporiť odolnosť, zlepšiť celkovú pohodu. Doprajte si ich najmä v prvej časti dňa.
Ako získať z orechov čo najviac?
Orechy môžete kombinovať s teplým mliekom, medom, jogurtom alebo tvarohom a hrozienkami. Kombinujte ich pri raňajkách, aby ste získali všetky dôležité živiny.