Existuje jedna mimoriadne zdravá zelenina so silnými liečivými účinkami, ktorá dokáže priniesť úľavu a vyliečiť viaceré choroby a zdravotné problémy. Jej účinky sú spôsobené najmä vysokým obsahom látok známych ako antokyány, ktoré jej dodávajú typickú červenú farbu.
Červená repa
Anthokyany však nejsou jedinými látkami, které dělají tuto potravinu takovou výjimečnou. Červená repa má tiež vysoký obsah bataínu, silného prírodného protizápalového činidla, ktorý je zodpovedný za zdravie srdca. Táto prospešná zelenina obsahuje aj mnoho dôležitých vitamínov, najmä B1, B2, B12 a C. Nemali by sme zabúdať ani na minerálne látky, ako je meď, horčík, železo, fosfor a jód.
Čo dokáže vyliečiť červená repa?
Červená repa zlepšuje prietok krvi, a tým pomáha okysličovať a dôkladnejšie vyživovať orgány. Reguluje tiež hladinu cholesterolu, podporuje zdravú funkciu pečene, účinne potláča anémiu a detoxikuje organizmus. S jej pomocou môžete dokonca účinne spomaliť proces starnutia a udržať si dlhšie mladistvý vzhľad.
Nemenej dôležitá je jeho ochranná funkcia na cievy, čím predchádza infarktu a mŕtvici. Vysoký obsah antioxidantov, celulózy a pektínu v červenej repe (špeciálny druh vlákniny) podporuje trávenie. Ak ste na pokraji stukovatenia pečene, červená repa je jednou z potravín, ktorá vás pred ňou takmer určite ochráni.
Červená repa a cvičenie
Červená repa vám dodá nielen extra podporu zdravia, ale aj fyzickú silu. Zvyšuje totiž výkonnosť, výdrž a odolnosť počas cvičenia. Z tohto dôvodu je táto zelenina mimoriadne prospešnou potravinou pre športovcov, atlétov alebo ľudí, ktorí ťažko fyzicky pracujú.
Ako konzumovať červenú repu?
Červenú repu môžete jesť surovú, odšťavenú, varenú alebo pečenú. Ani listy by ste nemali vyhadzovať, ale uvariť a skonzumovať. Sú mimoriadne bohaté na draslík. Pol pohára listov obsahuje viac ako 600 mg. Štúdie ukázali, že konzumácia potravín bohatých na draslík pri súčasnom znížení obsahu sodíka výrazne znižuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice až o 21 %.
Užívanie extraktu z červenej repy má oproti jej priamej konzumácii jednu veľkú výhodu. A síce, že nadmerne nezaťažuje obličky svojím vysokým obsahom šťavelanov, a teda nehrozí tvorba obličkových kameňov.