Žalúdok je súčasťou tráviacej sústavy a nachádza sa medzi tenkým črevom a pažerákom. Jeho hlavnou úlohou je čiastočne rozložiť prijatú potravu, najmä bielkoviny, ktoré sa v tenkom čreve rozkladajú na aminokyseliny. Aminokyseliny sa v tenkom čreve vstrebávajú do krvi a rozvádzajú sa do ďalších orgánov, kde sa využívajú na syntézu nových bielkovín alebo hormónov.
Ako žalúdok chráni črevá
Kyseliny v žalúdku majú nízku hodnotu pH, ktorá okrem rozkladu potravy vhodne ničí patogénne baktérie, ktoré by mohli v tele spôsobiť nebezpečné infekcie. Týmto spôsobom žalúdok v podstate chráni črevá pred infekčnými ochoreniami. Ak tento proces z akéhokoľvek dôvodu zlyhá, vzniká napríklad hnačka.
Infekcie však nemusia postihnúť len črevá, ale môžu zasiahnuť aj samotný žalúdok. To potom vedie k zápalu sliznice žalúdka, nadúvaniu, páleniu záhy, strate chuti do jedla, krvácaniu, žalúdočným vredom a bolesti. Chorý žalúdok sa odborne nazýva gastritída.
Faktory podporujúce rozvoj chronickej gastritídy
- fajčenie
- nadmerná konzumácia alkoholu
- chronický stres
- nezdravé stravovacie návyky
- nadmerné užívanie nesteroidných liekov proti bolesti (ibuprofén, paracetamol)
- infekcia Helicobacter pylori
Existuje niekoľko konvenčných spôsobov liečby gastritídy a pálenia záhy. Väčšina štandardných liekov však spôsobuje nežiaduce vedľajšie účinky, ktoré trpiacim ešte viac sťažujú život.
Prírodné metódy liečby gastritídy a pálenia záhy
Našťastie existujú aj prírodné metódy, ktoré nemajú žiadne vedľajšie účinky. A práve o nich si teraz povieme trochu viac.
1. Ryžová voda
Dve hrste ryže uvarte v 1 litri vody. Vodu sceďte a nechajte vychladnúť. Na zmiernenie pálenia záhy a liečbu gastritídy pite túto vodu každý deň, kým zdravotné problémy neustúpia.
2. Šťava z mrkvy a zeleru
Do mixéra vložte 2 mrkvy, niekoľko stoniek zeleru a trochu vody. Mixujte, kým nevznikne hladká hmota. Tento nápoj zmierni príznaky a bolesť gastritídy a veľmi účinne potlačí pálenie záhy. Užívajte podľa potreby.
3. Hruška a zázvor
Podobne ako v predchádzajúcom recepte vložte uvedené ingrediencie do mixéra, pridajte trochu vody a rozmixujte. Tento nápoj má silné antibiotické a protizápalové účinky. Je veľmi účinný proti škodlivým baktériám v žalúdku.
4. Jablko a harmanček
Jablko ošúpeme a zbavíme jadrovníka. Nakrájajte ho na mesiačiky. Vložte ich do panvice alebo hrnca, pridajte vodu a niekoľko kvetov harmančeka. Túto zmes uvarte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Pite ju každý deň a bolesť žalúdka alebo pálenie záhy čoskoro pominie.
5. Petržlenová šťava
Do mixéra vložte hrsť petržlenových listov, liter vody a dobre rozmixujte. Tento nápoj pite každý deň. Uchovávajte ho v chladničke a každý deň si pripravte čerstvý nápoj.